Thursday, December 8, 2011

Iseseisev töö

Selle iseseisva tööga ma isegi ei hakka reetma, kuidas on. Eks homme kuulete lähemalt.
Küll aga panen ma siia ühe osana iseseisvast tööst välja töötatud õppekava alge. Alge sellepärast, et lõplikult saab kava valmis ja läheb kinnitamisele ilmselt peale kursuse käivitamist ja katsetamist ning vajalike muudatuste sisseviimist.

Viite kursusele endale saadan meiliga.


Kursus
Toiduhügieenikursus Naiskodukaitsele
Naiskodukaitse välikokk
Kaitseliidu välikokk

Kursuse läbiviimise tulemusena pööratakse toitlustamisel senisest suuremat rõhku hügieeninõuete järgimisele, soodustades seeläbi üksuste võitlusvõimelisena säilimist.

Kursuse läbinu on suuteline järgima toitlustamisel teadlikult hügieeninõudeid.
Õpieesmärk
Kursuse lõppedes mäletab kursuslane toidukäitleja kohustusi ja nõudeid toidukäitlejale, ning  saab aru mürgistustest ja nakkustest, toidu riknemise näitajatest ja nõuetest väliköögi enesekontrolliplaanile, saastumise ja riknemise ennetamisest ning rakendab teadmisi isiklike hügieeninõuete järgimisest, toidu säilitamisest.

Tulemus on rahuldav, kui kursuslane:
-          loetleb
o   toidukätleja kohustusi ja vastutusi;
o   nõudeid kätepesule;
o   nõudeid spetsiaalsele tööriietusele;
o   nõudeid spetsiaalsetele tööjalatsitele;
-     tunneb ära mürgistuste ja nakkuste sümptomeid;
-     valib tegevuse juhindudes nõuetest toidu säilitamise tingimustele, ajale  ja temperatuurile;
-     selgitab
·         mürgistuste ja nakkuste olemust ja liike;
·         tegevust mürgistuste ja nakkuste korral;
·         mürgistuste ja nakkuste leviku ennetamist;
·         seadme ja tööpindade puhastamise ja desinfitseerimise olulisust;
·         nõudeid seadmete ja tööpindade puhastamisele ja desinfitseerimisele;
·         nõudeid kahjurite hävitamisele;
·         enesekontrolliplaani olulisust toitlustamisel;
·         kätepesu vajalikkust ennetamaks toidu saastumist;
·         spetsiaalse tööriietus vajalikkust;
·         spetsiaalsete tööjalatsite vajalikkust;

Sisu
-      toiduhügieeni põhimõtted;
-      mikroorganismid ning nende kasvu ja paljunemist mõjutavad tegurid;
-      toidu füüsikaline, keemiline ja mikrobioloogiline saastumine ja selle vältimine;
-     toidumürgistuste jagunemine haigustekitaja järgi (bakteriaalsed ja mittebakteriaalsed);
-     enamlevinud mürgistused ja nende tekitajad;
-     erinevad põhjused mürgistuste tekkimisel ja võimalused mürgistuste ennetamiseks (tooraine on kahjustunud, tooraine on pärit haigelt loomalt, toiduainet on käsitletud hoolimatult – näiteks eirates hügieeninõudeid, lubatust erinev temperatuur jne)
-     mürgistuste sümptomid;
-     reageerimine mürgistuste sümptomite ilmnemisel;
-     toidu säilitamise viisid ja tingimused ning temperatuuri kontroll;
-     puhastamine ja desinfitseerimine;
-     kahjuritõrje;
-     enesekontrolliplaan;
-     isiklik hügieen;
-     käte hügieen;
-     tööriietus ja tööjalatsid;

Maht
XX akadeemilist tundi

Kursus on täielikult veebipõhine ja viiakse läbi Eesti Kaitseväe e-õppe portaalis, mis on üles seatud õpihaldussüsteemis Ilias.

Ametikoht
Välikokk
Formaalharidus
Kursuslane on vähemalt keskharidusega või omandab seda.
Eelduskursused
Kursuslane on läbinud Naiskodukaitse baasväljaõppe.
Hoiakud
Kursuslane on Naiskodukaitse motiveeritud liige, positiivse ellusuhtumisega ja avatud uuele.
Isikuomadused
Kursuslane on korrektne, kohusetundlik, arenemishimuline ja tähelepanelik ning võimeline töötama üksi.
Lisaeeldused
Kursuslane ei karda arvutit, oskab kasutada internetti.

Puuduvad

Kursuse läbimiseks tuleb sooritada e-õppe keskkonnas lõputest.

Toimub mitte-eristav hindamine lõputesti põhjal.

Kursuse lõpetanule väljastatakse tunnistus koos lisaga.

Formaalharidus
Läbiviija on vähemalt kõrgharidusega või omandab seda.
Erialased eeldused
Läbiviija tunneb hästi Iliast ja on soovitavalt toiduhügieeni spetsialist.
Hoiakud
Läbiviija on positiivse ellusuhtumisega ja elukestva õppe pooldaja.
Isikuomadused
Läbiviija on hea suhtleja, tähelepanelik, kannatlik, loova mõtlemisega ja hea pingetaluvusega.

Veebipõhise õppe läbiviimiseks on läbiviijal vaja igapäevast juurdepääsu ja kursuslasel iganädalast juurdepääsu internetiühendusega arvutile.
Õppekeskkond on kinnine. Kursusel osalemiseks tuleb ennast registreerida Kaitseväe e-õppe portaali kasutajaks.

Õppevara
Enesekontrolli süsteemi täitmise juhend- 4 ja 5. Kaitseväe juhataja 20.12.2006 käskkiri nr 337.
Kann, A., Veskus, T., Vokk, R. (2004). Toiduhügieenikoolituse täiendmaterjalid. TTÜ.
Roaste, M., Tamm,T., Juhkam, K. (2004). Toiduhügieen ja -ohutus. Tartu.
Ruut, J. Kruuser, A. (2002). Toidukäitleja käsiraamat.
Toiduhügieeni eeskiri kaitseväes. Kaitseväe juhataja 14.08.2006 käskkiri nr 212.
Toiduseadus. (1999) Riigi Teataja I. 30, 415
Toidu säilitamisnõuded. (2002). Põllumajandusministri määrus nr 66.
Välihügieeni juhend. (2005). KV juhataja käskkiri nr 192.

No comments:

Post a Comment